MalCon 3

Malmöfandoms första kongress någonsin gick av stapeln igår kväll på Poeten på Hörnet. Det var en liten och gemytlig endagscon, från kl 12 till 19. Så här såg programmet ut:

Malcon3_program (1)

Inför kongressen stod vi inför en del utmaningar: Poeten på Hörnet är en jättefin lokal, men något liten för 35 pers en hel dag. Med vårt långa program och avsaknad av viloutrymmen/mingelytor under programtid var jag orolig att deltagarna skulle bli för trötta av ljud och syrebrist. Vi satte in en halvtidspaus och vädrade lokalen ofta. Folk såg ut att mingla runt bra men jag tror vi alla var lite trötta vid slutet av dagen. Vi hade med fördel kunnat ha en programpunkt mindre, så det är en lärdom för framtiden. (Eller så var det bara jag som blev trött med tanke på min hörselnedsättning, det är lite svårt att säga.)

Vi fick en oväntad gåva av SF-bokhandeln inför detta: Varje deltagare fick en presentpåse med böcker! Tack, tack, tack, otroligt snälla Kapten Karin och Nene! Folk blev positivt överraskade, och det är ju alltid ett bra sätt att starta en kongress! Böckerna blev också ett naturligt sätt att inleda samtal med, en del bytte böcker sinsemellan och började då diskutera vad de läser. Vi pratade varmt om SF-bokhandeln hela kvällen. :)

Malmö och Lund har många jätteduktiga och trevliga författare som är intresserade av fandom, samt att vi har Lunds universitet nära till hands med många otroligt talangfulla forskare och doktorer inom olika områden. Kort sagt: programmet blev väldigt bra. Tillåt mig lyfta fram Johan Anglemarks kommentar på Facebook när han såg vårt program: ”Bättre program än en del tredagarskongresser jag har varit på…”

Vi i kommittén var väldigt lättade över att allt togs emot så väl. Jag tycker också vi var väldigt samstämda i vårt arbete inför kongressen samt under kvällen, trots att vi egentligen inte skissat fram vem som skulle vara ansvarig för vad. Tobias blev dock snabbt utsett till teknikansvarig, vilket passar väldigt bra med hans mick- och högtalarvana från sin bakgrund som musiker.

Första punkten som jag, Calle och Magnus höll i var en sån här typisk squee-punkt där vi drog in publiken i diskussion om böcker vi gillar. Några droppade in lite sent och det var helt okej, det var därför vi ville börja just denna punkt, som är enklare att hoppa in i. Vi nämnde en hel del böcker som andra återkom till under kvällen, speciellt Peter Watts Blindsight.

Under kongressens gång samt på Dead dog-puben hörde jag mig för med olika medlemmar kring vad de gillade mest, och varje person har lyft fram olika saker som de tyckte var bäst, men ingen har lyft fram någonting som de inte tyckte om. Några tyckte folklore-diskussionen var intressantast, och vill ha mer paneler kring gränsen mellan folklore och urban fantasy. Någon annan lyfte fram Kalle Åströms föreläsning som den bästa punkten. Några gillade samtalet om skrivande bäst och tyckte det var roligt att höra om konstiga grejer författare researchar. Några höjde Johan Jönssons föreläsning om fandom till skyarna, och några tyckte Torills, Jessicas och Fridas spekulationer om framtiden var intressantast. Jag älskade alla punkterna, och tyckte vi lagt dem i en bra ordning. Evolutionsspekulation var ett utmärkt sätt att avsluta kongressen, då vi skickade iväg folk från kongressen med blicken lyft mot framtiden.

Dead dog-puben var på Elité hotells lounge i anslutning till Bishops Arms. Det var en lugn hörna i en trevlig pub, även om det blev lite konstig möblering med ett långbord (det var inte tänkt att vi skulle ha ett långbord utan många småbord). Många var dock trötta efter en lång dag, så det blev ingen fest långt in på natten. Vi åt mat, drack öl och hann med många trevliga diskussioner under kvällen. Vi började också spåna vidare inför nästa kongress.

Och blir det en till kongress i framtiden? Svaret verkar enhälligt bli: Ja!

Det här inlägget postades i Kongressrapport och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *