Varför MalCon 3?

Ni kanske undrar varför vi valt namnet MalCon 3 till vår första sf-kongress? Om detta må vi berätta…

En aktiv fan i Skåne vid namn Dénis Lindbohm bildade 1952 en Malmöförening vid namn Club Meteor, och hittade året 1959 på ”MalCon 1” som en hoax. Dénis påstod att han och en vän gjort en sf-kongress i Malmö, och att den hette MalCon 1.

För att hedra detta så tog man namnet MalCon 2 när man väl genomförde den riktiga sf-kongressen i Malmö 1966. Den hade hela 29 deltagare.

Fandom i Malmö dog ut efter 60-talet, men har återuppstått i ny tappning sedan 2012 och heter nu Malmöfandom.

Vi vill hedra våra företrädare och har därför döpt vår kongress till MalCon 3. Vi är jättestolta över att arrangera den första sf-kongressen i Malmö på 49 år, och hoppas att detta är första kongressen av många.

Nästa år firar svensk sf-kongress 60 års-jubileum. (Den första svenska sf-kongressen skedde i Lund 1956.) Det är, passande nog, då även 50 år sedan den första Malmö-kongressen. Vi hoppas MalCon 3 blir startskottet för mer aktivitet i Skåne, och kanske även en jubileumskongress under 2016?

Länge leve Malmöfandom!

Mvh

MalCon 3:s kommitté bestående av Fia Karlsson, Calle Werner, Frida Rosengren och Tobias Jarl.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varför MalCon 3?

  1. Jan-Erik Zandersson skriver:

    Hej där – det är kul för en gammal BNF (sic) att se att återväxten i det man själv började engagera sig i 1977 fortfarande lockar nya generationer – fandom, alltså. Vill bara justera historieskrivningen ovan, att det från 1982 och framåt fanns en väldigt levande förening, Makroben, i Malmö och Lund (och LF3 fanns sedan tidigare i Lund), som förutom regelbundna träffar och mellandagsbadminton (!) också stod bakom två kongresser av mer klassiskt snitt i Lund, Luncon 2 och Luncon 3. Lycka till med det ni företar er!

    Jan-Erik

  2. Fia skriver:

    Hej Jan-Erik och tack för infon! Har hört Makroben nämnas förut och vet så väldigt lite om den. Skulle du vilja komma på något pubhäng och berätta mer om det? =)

    Fia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *