Vad är fandom?

Fandom är ett löst nätverk bestående av fans som gillar att läsa, umgås, och diskutera science fiction och fantasy, producera text av olika slag, gå på kongresser, diskutera på pubhäng, Facebook eller på mailinglistor. Det är en deltagarkultur som bygger på individens engagemang.

Fandom har funnits sedan 1930-talet, och är idag en internationell företeelse med en årlig världskongress.

Kongresser är till skillnad från Bokmässan eller ComiCon inte kommersiella evenemang. De anordnas ideellt och finansieras genom att fans betalar medlemskap. Alla betalar – även arrangörerna. Ingen får betalt för att vara med, men eventuella hedersgäster slipper betala medlemskap. Fandom går runt på fansens vilja och engagemang, och brinnande intresse.

Världskongressen är den störst mötesplatsen för fans. På världskongressen delas dessutom det fan-instiftade Hugo-priset ut. Kongressen innehåller utställningar, maskerader, paneler och föredrag samt andra events.  Författare så som George R R Martin, Ursula K Leguin, Robert A. Heinlein, Arthur C. Clarke, Connie Willis och Scott Lynch är några av dem som varit med eller är med.

Här i Europa har vi också en årlig Eurocon, som är i Barcelona i år.

Den största kongressen i Sverige är den nationella Swecon. 2015 hölls den i Linköping och i år är den i Stockholm.

Fast på närmare håll har vi Fantasticon i Köpenhamn.

De lokala fandom-föreningarna i Sverige som vi känner till är Malmöfandom, Stockholmsfandom, Göteborgsfandom, Linköpingsfandom, Umeåfandom, Västeråsfandom och Uppsalafandom.

Fandom har funnits i Sverige sedan 1950-talet, och den första svenska kongressen skedde i Lund 1956.

Bakom Malmöfandom finns den ideella föreningen MLSF

Mycket av våra diskussioner och planering pågår i Facebookgruppen Malmöfandom. Välkommen dit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *